top of page

VIDEO🎥: Matic Konc u emisiji Podjetno naprej na RTV SLO

Updated: Dec 22, 2023

Posao sa smrekovom smolom započeo je prije više od 30 godina, a sada ga nastavlja druga generacija u obitelji. Njihova poduzetnost temelji na vrijednostima poput strpljenja, skromnosti i društvene odgovornosti.


Ivo Konc je prije 33 godine izradio svoju prvu mast od smrekove smole kojom je ublažavao probleme sa kralježnicom. Prodaja te masti postala je izuzetno unosna, pa je napustio posao profesora tjelesnog odgoja i osnovao tvrtku. Od 2010. godine očevu misiju uspješno nastavlja sin Matic Konc. Njegova tvrtka Smrekovit danas nudi jedanaest različitih proizvoda od smrekove smole, a svi su plod dugogodišnjih istraživanja i razvoja. Sve ove godine usredotočuje se na usmenu prodaju; većinu proizvoda prodaje u ljekarnama, specijaliziranim trgovinama i putem interneta, kao i u trgovini na sjedištu tvrtke i u obližnjoj Smrekomatu. Veliku pažnju posvećuje održivim rješenjima. Proizvodi su isključivo prirodni, biljnog podrijetla i pakirani u reciklabilnu ambalažu.

Transkripcija razgovora:


Voditeljica: Vaša prava ideja je smrekova smola. Što je to tako posebna?


Matic: Smrekova smola je prirodna tvar koja me zaista fascinira jer ima vrlo širok raspon primjene koji nisam vidio kod nijedne druge prirodne tvari.Voditeljica: To možete reći i kao stručnjak, jer nakon završetka sportskog fakulteta diplomirali ste i laboratorijsku biomedicinu na Farmaceutskom fakultetu. Koliko vam akademsko znanje pomaže u izradi proizvoda i razvoju?


Matic: Vrlo puno. Praktično kemijsko znanje koje sam stekao na Farmaceutskom fakultetu dovelo je do razvoja nekoliko novih proizvoda koje sam pokušavao napraviti i prije, ali bez tog znanja s fakulteta to nije išlo.Voditeljica: Kažete da dobivate ideje za proizvode nadahnućem. Što vas nadahnjuje?


Matic: Mene nadahnjuje sama misija tvrtke, a ideje se neprestano razvijaju u mojoj glavi.Voditeljica: Te ideje mogu sazrijevati godinama, zar ne?


Matic: Točno tako, razvoj kreme Smrekovit 365 odvijao se upravo na taj način. Ideja se rodila praktički tijekom mog studija na Fakultetu za sport. Razmišljao sam kako poboljšati mast, kako stvoriti drugačiji proizvod. Kupio sam moguće sastojke, provodio eksperimente, ali tada to nije ispalo onako kako sam želio, vjerojatno i zbog toga što je smola vrlo promjenjiva tvar za rad. Kasnije sam upoznao svoju suprugu, osnovao obitelj i stvari su stale. Eksperimenti su prestali, sastojci su istekli. Ponovno sam se počeo baviti time tek tijekom mog studija na Fakultetu farmacije, također s pomoću novog kemijskog znanja. Ponovno sam počeo s eksperimentima i uspio sam stvoriti proizvod kakav sam želio, ali još uvijek nije bio potpuno po mom ukusu jer nije bio potpuno prirodan, prisutne su bile određene sintetičke tvari. Tek nakon završetka fakulteta zaista sam se posvetio i stvorio proizvod koji je prirodan i bio sam zadovoljan rezultatom.


Voditeljica: Vaša tvrtka raste polako, organski, empirijski, a pritom ostajete skromni i strpljivi. Da li vas ikada mami da proširite posao, povećate tvrtku, zapošljavate više ljudi i samim time zaradite više?


Matic: Ne, zapravo nemam tu filozofiju. Nemam želju za stalnim rastom. Želim organski rast, da vidite rezultate i tek onda se razvijate dalje, ali nikako nisam za brzi rast koji bi donio sa sobom i mnoge druge probleme.


Voditeljica: Izvornu ideju za smrekovu mast vaš je otac dobio prije 33 godine kada je tražio rješenje za vlastiti problem. Imao je problema s kralježnicom i navodno je s ovom masti čak izbjegao operaciju kralježnice. Kako je došlo do te ideje?


Matic: Točno. Moj otac je imao ozbiljne probleme s kralježnicom, tako da je bio oslobođen služenja vojnog roka u tadašnjoj JNA, kao i praktičnih ispita na Fakultetu za sport. Preko narodne ljekarice iz Radovljice, koja se zvala Prežlja, došao je do smole. Gospođa je na poseban, tradicionalan način pripremala smolu i od nje izrađivala obloge. Tada je ortoped rekao ocu da je jedini način da izbjegne invaliditet prije 30. godine operacija, ali on se nije odlučio za nju. Nastavio je s prirodnim stvarima, posebno sa smolom, i tako je 1989. godine napravio prvu mast. Bila je vrlo učinkovita, pa se brzo proširila.Voditeljica: Baš kao što se vaša tvrtka polako razvija, tako se i prijenos vođenja od oca na vas odvijao. Kako ste vi osjetili tu poduzetničku žilu? Jer čak i za vrijeme studija na sportskom fakultetu i nakon završetka fakulteta poučavali sportski odgoj u srednjoj zdravstvenoj školi.


Matic: Cijelo vrijeme sam osjećao privlačnost i prema drugim profesionalnim područjima. Otac me uvijek podržavao, nikada me nije pritiskao da preuzmem tvrtku, iako je vjerojatno to sam želio. Svaki roditelj vjerojatno želi da njihova djeca preuzmu uspješno poduzeće, ali stvarno mi nikada nije vršio taj pritisak. Tek nakon što je želio da napravim web stranicu, iako nisam imao nikakvo znanje o tome i krenuo sam od nule, to je u meni probudilo dizajnersku žilu, što me iznimno oduševljava. Prema kraju studija počela se oblikovati želja da možda preuzmem tu misiju.


Voditeljica: Zatim ste napustili posao koji ste imali u školi, počeli se baviti poslom i sada na isti način na koji ga je otac prenio na vas, vi ga prenosite na svojih pet sinova, dakle bez pritiska pokušavate ih nekako uključiti u posao i nadate se da će možda i oni jednog dana nastaviti vaš posao. Također mi se čini zanimljivim da vas u poslu vodi vjera, da se ne oslanjate samo na sebe i svoje suradnike. Kako vam vjera pomaže u vođenju posla?


Matic: Mislim da je poniznost vrlo važna kako u životu tako i u poslu, da ništa ne ovisi o nama, da nemamo kontrolu ni nad čime osim nad svojim postupcima, i tu predajem vođenje Bogu, kako života tako i posla. Trudim se prepustiti.Voditeljica: Smrekovu smolu skupljate u šumama. Kako to ide, da pritom ne oštetite drveće?


Matic: Smolu skupljamo samo s drveća koja su već ozlijeđena - od divljači, padajućih kamenja, sječe. Na istom mjestu smolu možemo ponovno sakupljati tek nakon deset godina. Drveće pri tome stvarno ne oštećujemo.Voditeljica: Zatim od te smole izrađujete u svojem laboratoriju i razvijate nove proizvode, njih jedanaest, a rad se uglavnom odvija ručno. Kako olakšavate proizvodnju?


Matic: Proizvodnja se ne može odvijati drugačije nego ručno, pogotovo u početnim fazama, kada radimo s smrekinom smolom, jer je smola izuzetno osjetljiva tvar - ljepljiva, ne otapa se u mnogim otapalima. Neprestano pokušavamo pronaći nove načine, automatizirati stvari koje je moguće automatizirati, a prva mjera kod svih stvari je naravno ušteda vremena.Voditeljica: Dakle, na primjer, angažirali ste vanjske izvršitelje za slanje paketa, također ste postavili Smrekomat, gdje prodajete svoje proizvode. Kako prodaja funkcionira? Prodajete 40.000 proizvoda godišnje.


Matic: Prodajemo otprilike 40.000 proizvoda godišnje. Polovicu prodajemo u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama, a drugu polovicu direktno kod nas, u Smrekomatu, u poslovnici u Naklu, u poslovnici u Ljubljani, putem telefona i na web stranici.Voditeljica: Održivosti pridajete veliku važnost u tvrtki. Kako ste usmjereni prema održivosti?

Matic: Zaista pridajemo veliku važnost održivosti. Na primjer, naša maziva dolaze u staklenim posudama s drvenim poklopcem, kreme su u aluminijskim tubama, sva papirna ambalaža i brošure izrađene su od 100% recikliranog papira s FSC certifikatom. Također, nedavno smo uložili u solarnu elektranu s spremnikom energije koja nam u sunčane dane pokriva gotovo cjelokupnu električnu energiju koju koristimo u tvrtki.


Voditeljica: Također imate razvijenu socijalnu svijest. Kažete da onima koji si ne mogu priuštiti vaše mazilo, ga i poklanjate. Dolazi li do zloupotreba takvog povjerenja?

Matic: Mislim da se zloupotrebe ne pojavljuju. Obično tražimo i neki dokaz upravo iz tog razloga, ponekad vjerujemo i na riječ, tako da mislim da se zloupotrebe ne događaju, a ako se dogode, snose odgovornost oni koji čine zloupotrebu.


Voditeljica: Dio društvene odgovornosti je i financijska disciplina. Kakvo je trenutno stanje na tržištu u tom pogledu? Zašto vam se čini tako važna?

Matic: Financijska disciplina mi se čini vrlo važnom jer nedisciplina povlači cijeli niz problema. Naša tvrtka ima bonitetnu ocjenu A1++, ako se ne varam, jer stvarno plaćamo račune prije roka, što mi se čini dio naše društvene odgovornosti.


Voditeljica: Je li sreća važna za uspješno poslovanje, što biste rekli?

Matic: Mislim da je više riječ o Božjoj providnosti nego o sreći. Naravno, sreća je na strani hrabrih, ali strah nikada nije dobar savjetnik.


Voditeljica: Hvala vam puno na ovom razgovoru i sve najbolje u daljnjem poslovanju.

Matic: Hvala i vama.

59 views2 comments

2 Comments


ben hur
ben hur
Jul 06, 2023

odlični ste. Hvala što postojite

Like
Matic Konc
Matic Konc
Jul 13, 2023
Replying to

Poštovani, hvala na komentaru! 👍😊

Like
bottom of page